Свежие новости

Форма входа
Меню сайта
Категории
Черкасские новости [135]Новости Украины [19]
Новости в мире [16]
Поиск
Наш опрос
Доверяете ли вы обещаниям брендов в рекламе их продуктов?
1. Нет
2. Да
Всего ответов: 6
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Родителей: 0
Семья от А до Я Семья от А до Я Семья от А до Я
Главная » Статьи » Черкасские новости

Суші – так чи суші – ні?

Суші – так чи суші – ні?


Іллюстрація до новини ""
Чи варто черкащанам ласувати модними нині японськими стравами?

Сьогодні на Черкащині уже мало хто дивується наявності різноманітних ресторанчиків заморської кухні, особливо японської. Нині в області можна задовольнити забаганки будь-якого гурмана. Однак чи безпечно вживати різноманітні суші, сашимі, роли звиклому змалечку до борщу та вареників українцю?

– Небезпека суші може полягати в тому, що їх виготовляють з необроблених та сирих морепродуктів, через які в організм людини може потрапити велика кількість паразитів, – зазначає головний дієтолог Черкаської області Галина Полинько. – Адже для багатьох видів гельмінтів риба є проміжним хазяїном. Тому навіть, якщо її в’ялять, сушать чи коптять – це не убезпечить від зараження, не знищить ні личинки, ні яйця паразитів. Також не кожен шлунок може одразу перетравити незнайому раніше їжу.

Однак солідні ресторани не можуть дозволити, щоб їхні клієнти піддавали себе такому ризику. Тому, за словами адміністратора одного із черкаських закладів японської кухні Марії Шевченко, уся риба, яка використовується під час приготування страв, обов’язково проходить сертифікацію та перевірку у ветеринарних лабораторіях, також на кожний вид морепродуктів є свій термін придатності. Тож з цими документами варто ознайомитися кожному відвідувачу перед тим, як щось замовляти. Втім, так роблять лише перевірені заклади, але ж завжди існують люди, які хочуть обійти складну та дороговартісну систему перевірки продуктів. Тому, обідаючи у підозрілому кафе, подумайте, чи риба, яка лежить у вас на тарілці, не була куплена прямо з підлоги місцевого базару. Також шкоди може завдати не лише страва, а й порушення норм особистої гігієни працівниками відвіданого вами кафе.

Все ж, якщо ви не впевнені у якості риби, навіть обідаючи у найдорожчому ресторані, то тут японська кухня пропонує альтернативу – вегетаріанські страви, котрі багаті на різноманітні вітаміни та мікроелементи, жирні кислоти і білки. Ці речовини сприяють нормалізації стану здоров’я людей із зайвою вагою, хворобами серця, судин та шлунка. Також соус васабі, який додають чи не в кожну японську страву, є потужним антисептиком.

Великим джерелом вітамінів є рис, який у японській кухні не шліфують і не готують на пару, а перед варінням замочують, щоб усі шкідливі речовини забрала вода. Такий рис має підвищений вміст клітковини, тому дуже корисний для травлення.

Секрет стрункості та довгого життя японців

Японці їдять лише щойно приготовану їжу. Крім того, жителі острівної країни у великій кількості вживають молюсків, кальмарів, восьминогів, морську капусту, які є джерелом кальцію, фосфору і йоду. А соя, яку так обожнюють азіати, є постачальником протеїнів, помічником у боротьбі з раком і серцево-судинними захворюваннями. Жителі Японії вживають дуже мало солі і по декілька разів на день п’ють зелений чай, який є джерелом вітамінів і добре тонізує організм.

Суші – традиційна страва японської кухні, що складається з рису, обробленого оцтом чи сіллю, та різноманітних начинок чи нашарувань, серед яких переважають морські продукти, але можуть бути і м’ясо, овочі, водорості, гриби чи яйця. Суші бувають сирими, обсмаженими чи маринованими. Існують різноманітні види суші. Суші закручені у водорості норі називаються макідзусі (закручені суші). Суші зроблені з грудочки рису, спресованої у кулаку та вкритої начинкою, називаються ніґірідзусі. Суші виготовлені у вигляді мішечків з рисом і начинкою називаються інарідзусі (смажені суші). Суші зроблені з рису з розсипаною по ньому начинкою називаються тірасідзусі.

Підготував: Анна ОСТАПЧУК
Джерело: "Прес-Центр"
Категория: Черкасские новости | Добавил: Naneli (06.01.2010)
Просмотров: 537 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]