Форма входа
Меню сайта
Категории
Беременность [23]
Здоровье [51]
Наше женское [26]
Планирование [13]
Потребителю на заметку [18]
Юмор [8]
Психология, воспитание [32]
Уход за малышом [47]
Право [4]
Питание [50]
Развитие [75]
Другое [30]
Поиск
Наш опрос
Как Вам наш сайт?
1. Отлично
2. Хорошо
3. Неплохо
4. Плохо
Всего ответов: 11
Календарь
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Родителей: 0
Семья от А до Я Семья от А до Я Семья от А до Я
Полезные статьи » 2009 » Декабрь » 6 » Як обрати сир?
Як обрати сир?
17:36:14

Іллюстрація до новини ""
"Російський", "Голландський", "Мармуровий"… Нині у магазинах, супермаркетах та на базарах аж очі розбігаються, коли бачиш асортимент сирної продукції. Як обрати якісний сир розкажуть черкаські спеціалісти.

– Дуже корисний сир людям, які страждають від хвороб печінки, атеросклерозу. Амінокислоти і бактерії, які є в сирі, поліпшують роботу кишковика, сприяють синтезу вітамінів групи В. Сири нежирних сортів допомагають знизити вагу тіла, – розповідає головний дієтолог Черкаської області Галина Полинько. – Сир – це джерело вітамінів, також у ньому є багато кальцію, фосфору, цинку. При цьому у сирі майже немає лактози, яка іноді погано перетравлюється.

Як відрізнити підробку

Однак нерідко можна купити підробку чи давній товар, який вміло замаскували під якісний. Якщо ви обираєте сир, то увагу варто звертати на його колір, дату виготовлення, місце продажу і зберігання. Щоб повністю впевнитися у якості сиру, його треба скуштувати. Тому, купуючи цей продукт, просіть продавців відрізати вам маленький шматочок.

– Не слід купувати сир, який виставлений на вітрину, – каже продавець сирів одного із черкаських магазинів Олена Савченко. – Сир має зберігатися лише у холодильниках. І запитуйте у продавців, коли була розрізана велика головка сиру, адже скибочки у харчовій плівці можуть зберігатися не більше двох днів.

Справжній сир повинен мати ніжний жовтуватий відтінок. Якщо сир дуже світлий, значить він був зроблений із нежирного молока із додаванням великої кількості солі. Краї сиру мають бути "цупкими" і не кришитися, а поверхня – без білого нальоту і в міру вологою.

Дата виготовлення – лише від виробника

– Нерідко споживачі помічають, що на упаковках із сиром заклеєна заводська інформація про термін придатності. Таким чином магазин намагається продовжити "життя" продукції, – каже заступник головного санітарного лікаря СЕС Черкаської області Володимир Папач. – Ліпше такий сир не купувати, а про порушника слід повідомити в управління у справах захисту прав споживачів.

Якщо ви купуєте сир, який був порізаний у супермаркеті, то перевірте герметичність упаковки, дату виготовлення і пакування. Адже за відсутності належного зберігання в сирі розвиватиметься цвіль і шкідливі бактерії.

На упаковці обов’язково шукайте позначку ГОСТ чи ДСТУ, які свідчать про те, що сир був виготовлений зі справжнього молока, вершків, ферментів і натуральних добавок. Зараз у магазинах можна зустріти так звані "легкі" сири, до складу яких, крім невеликої кількості молока, входять дешеві рослинні жири. А щоб обманути покупців, додають ще й барвники та консерванти, хоча за ГОСТом до молочної продукції взагалі заборонено додавати консерванти.

– Сирну продукцію слід купувати лише у спеціалізованих місцях, а якщо ви сумніваєтесь у якості сиру, то вимагайте в магазині сертифікат якості, – зазначив Володимир Папач. – За декілька останніх років нашою службою неодноразово було виявлено порушення, коли сир був зіпсований через антисанітарні умови зберігання.

Найпоширеніші види сирів

– Голландський – сир із гоструватим присмаком. Має сухувату і тверду структуру.

– Російський має ніжну та пластичну консистенцію, приємний, злегка кислуватий малосолоний смак.

– Рокфор вирізняється вмістом великої кількості зеленої цвілі, яка додає йому пікантності, перцевого смаку і гостроти. Сир має ніжну консистенцію.

– Камамбер. У цього сиру трохи грибний і ніжний смак. На дотик він м’який, та не повинен розсипатися при нарізці.

– Моцареллу виготовляють з молока буйволиць. Для сиру характерний сніжно-білий колір, запах молока і кислуватий присмак. Такий сир продається в сироватці або розсолі і термін зберігання його недовгий.

– Чеддер відрізняється злегка кислуватим та пряним смаком. Консистенція його м’яка, ніжна, масляниста. Цей сир швидко висихає, тому його нарізають лише перед вживанням.

Підготував: Анна ОСТАПЧУК
Джерело: "Прес-Центр"
Категория: Потребителю на заметку | Просмотров: 1100 | Добавил: Naneli | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]